dsc09023Massa tryffel blev det!

Tryffel är lätt att göra med få ingredienser och man kan smaka sätta dem oändligt. Kvaliteten på chokladen är viktig för att få den extra god.

Chokladtryffel
Du behöver:
350 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
1 msk honung
20 g smör
kakaopulver

Koka upp grädden med smöret. Tillsätt honungen. Hacka chokladen eller bryt den i små bitar och lägg i kastrullen eller häll grädden &smöret över chokladen. Rör om efter en stund och se så all choklad har smält.

Kyl chokladsmeten och när den den börjar stelna är det dax att göra små praliner av den. I receptet jag följde stod det att det skulle bli 22 stycken praliner men det måste ha varit american size! En tryffel ska vara en liten mumsbit tycker jag. Som hjälpmedel kan man använda plasthandskar om man inte vill bli kladdig, eller använda en sprits för att göra extra snygga praliner. Jag tog en lagomt liten bit och rullade, det gör inget om den är ganska hård eftersom den fort blir mjukt när den kommer i kontakt med kroppsvärmen. Rulla sen tryffeln i siktat kakao och lägg i en liten knäckform.

dsc090191

Daimtryffel
Du behöver:
300 g mörk choklad
100 g daim
1,5 dl vispgrädde
1 stor tsk honung
20 g smör
kakaopulver

Gör på samma sätt som ovan men blanda i krossad/hackad daim när chokladsmeten har svalnat så pass mycket att all daim inte smälter.

dsc090182Massa choklad på fingrarna